מדיטציה, ויפאסנה, בודהיזם - בית בהאוונא
  דף הבית arrow חברים לדרך
שישי, 18 אפריל 2025
 
 
בית בהאוונא לוגו
חברים לדרך הדפס דואל

 ..."הדהאמה והמשמעת שלימדתיכם, לאחר הסתלקותי, הן תהיינה המורה שלכם...
     עליכם להיות אי לעצמכם, להיות מקלט לעצמכם, ללא אחר כמקלט,
     עם הדהאמה כמקלט, ללא מקלט אחר." (מאהא-פאריניבאנה סוטה , 16 DN).     

החיפוש אחר המורה ב-הא' הידיעה, הוא חיפוש המבקש למצוא את השלמות מחוצה לנו. הגישה המיטיבה היא לראות את המורה בכל אדם ובכל מצב הנקרים על דרכנו, כי בכל מקרה – כל שנוכל לפגוש הוא רק את מצב ההכרה שלנו. עם זאת, שעורים רבים בבית מתחילים במשפטי תודה לכל התנאים, לכל המצבים ולכל המורים החיים והמתים שהצביעו על הדרך ועזרו לנו להשאר בה. הטקסטים הבודהיסטיים מציעים את המונח  קליאנמיטא (Kalyanamitta, שפירושו בשפת פאלי 'חבר טוב לדרך') כאלטרנטיבה למונח "מורה". חבר טוב, כאדם מנוסה בחיים ובדרך, מצביע עליה, מעורר, מעניק השראה ומאיר "נקודות עוורות". מתוך אמון הוא יכול ליצור מרחב של תמיכה, המאפשר עבודה בכוון של שחרור מסבל, הנגרם מאחיזה בהשתוקקות, בדחיה ובבורות.

איתמר בשן - ד"ר לפסיכולוגיה קלינית, מומחה ומדריך בפסיכותרפיה, עוסק בעבודה טיפולית מזה 30 שנים. תהיה מעורפלת סביב שאלת הסבל האנושי והאישי והרצון להקל מעליו, הניעו אותו לבחון את התשובות  הקיימות במקצוע זה. במסגרת הכשרתו, תוך כדי עבודתו במסגרות מקצועיות פרטיות וציבוריות רבות,  הוא חש את קוצר ידן של השיטות הפסיכולוגיות המערביות המקובלות. מתוך חוסר נחת החל חיפוש שהביא לפגישה בדרך הבודהיסטית בשנת 1995. מפגש זה שחרר ופתח דרך אישית ומקצועית חדשה, שאפשרה אינטגרציה בין ההבנה הפסיכולוגית המערבית להבנה הבודהיסטית, והרמוניה בין חייו המקצועיים והאישיים. מתוך הרמוניה זו ומתוך אמון בדרך, הוא הקים ב- 2002 את "בית בהאוונא" יחד עם תור גונן, חברתו לחיים, ועם בתם, גאיה. אורח חייו פשוט ומשלב אימון מדיטטיבי אינטנסיבי ביום-יום, העמקה בטקסטים מן הקאנון הפאלי ותרגומם מאנגלית לעברית, רטריטים ותקופות של שהיה ולימוד הגישה התרוואדית במנזר אמרוואטי באנגליה. על גישתו הטיפולית ניתן לקרוא עוד בדף 'טיפול פסיכולוגי' באתר זה.

תור גונןד"ר לחינוך, מרצה וחוקרת בתחום של מסרים ערכיים באמנות האיור ועיצוב הספר לגיל הרך. ניהלה את היחידה לספרות-ילדים מאוירת במוזיאון ישראל, ירושלים, ערכה כתב-עת באוניברסיטת חיפה ופרסמה  מאמרים רבים. חיפוש אחר "משהו" חסר-שם החל בילדות המוקדמת, במרחב תרבותי ובתקופה שבה אי אפשר היה למצוא לו כל מענה. מתוך סבל עמוק, נדודים חסרי תועלת ויאוש מוחלט מכל אפשרות למצוא תשובה לשאלה 'מה כל זה', היא פגשה ב- 1978 בד"ר אבי גריפל, החלה להעמיק עמו בעקרונות 'הדרך הרביעית', והתוודעה לעושר כתביהם של מורי-הדהארמה במסורות השונות מן המזרח והמערב. מפגש רב-עוצמה בדרך גרם לטרנספורמציה בהבנת המציאות, לתרגול יוגה ולהתבוננות מדיטטיבית בחיי היום-יום. ב-1995, בעקבות מחלה, החלה במעבר הדרגתי לדרך החיים הבודהיסטית. מאז הוסמכה להוראת יוגה במכון וינגייט אצל רחל זולברג ולטיפול בג'ין-שין אצל לי וויילי, למדה איור-וודה אצל ד"ר סוורופ וורמה  וארומתרפיה אצל י.ד.שלוס. אורח חייה נזירי וכולל תרגול פורמלי של מדיטצית ויפאסנה, לימוד טקסטים בודהיסטיים במסורת התרוואדה, כתיבה, דומסטיקה, חיוך, תקופות התבודדות, אימון במסגרת רטריטים ומנזר אמרוואטי. מקימה-שותפה של "בית בהאוונא".

קרן ארבל - קרן מתרגלת לומדת וחיה את הדרך הבודהיסטית החל משנת 1997 אז פגשה לראשונה את מדיטציית הויפסנא בהודו. מאז למדה ותרגלה אצל מורים רבים במסורת התהרואדה והמהאיאנה בארץ ובעולם במסגרת ריטריטים ותקופות התבודדות ממושכות. בשנים האחרונות מלמדת פילוסופיה ופסיכולוגיה בודהיסטית באוניברסיטת תל אביב ובן גוריון ומנחה מפגשי לימוד ותרגול של הדרך הבודהיסטית בעמותת תובנה, בבית בהאוונא ובמסגרות נוספות.

תומר בשן - מתאמן במדיטציה (משנת 1996), תנועה ומגע. תרגל מדיטציה במסורות בודהיסטיות שונות במקומות רבים. למד את הגוף לעומקו דרך שיאצו, פיזיותרפיה, מחול ואמנויות תנועה רכות. למד טיפול רגשי בתנועה ומחול והאקומי, גישה לפסיכותרפיה התנסותית ממוקדת חוויה המשלבת פסיכותרפיה מערבית עם חוכמה בודהיסטית ודאואיסטית. בשנים האחרונות מתמקד בלימודים סומאטיים המתעמקים ברבדי החוויה הגופנית/נפשית דרך מחקר היחסים והקשרים בין חלקי הגוף, ודרך הפניית הקשב לרבדים השונים של החוויה. מאמין שלכל אחד יש דרך ייחודית להיות, לחוות, ולהתבטא בעולם, ושיש יופי עמוק בכל המגוון. חוקר כיצד ניתן להזין ולתמוך באופן עמוק בחווית החיים המלאה. מתרגל ומנחה מדיטציה ותנועה, מורה לצ'י קונג ומתרגל אמנויות תנועה רכות נוספות. משלב איכויות של נוכחות, עדינות, הקשבה וחוסר מאמץ בתרגול בתנועה ובדממה.

מאיר זוהר - היה נזיר בודהיסט במשך 9 שנים. הוא הוסמך לנזירות על-ידי תיק נהאט האן (Thich Nhat Hanh), נזיר ומורה זן מוייטנאם, שאיתו חי ולמד במשך 6 שנים.
מאיר מלמד את אמנות החיים כאן ועכשיו בגישה פשוטה ובהירה, פתוחה ועמוקה; מדיטציה של ערות (Being Meditation): נוכחות-מודעות ללא בחירה, ללא הפרדה בין התרגול לבין החיים.

אביב טטרסקי - מתרגל ופעיל בעמותת תובנה. אביב הוא מטפל שיאצו ומורה של סיישין קיטאידו. בתחילת האינתיפאדה השנייה הוא היה בין היוזמים של "ההליכה" (מאוחר יותר "שביל זהב") ומאז מבצע "עופרת יצוקה" הוא פעיל מרכזי ביוזמת "דהרמה אקטיביסטית" שמפתחת פעילות חברתית-פוליטית בקהילת הדהרמה הישראלית.

אילן לוטנברג - מורה ומחנך במקצועו, פגש בבודהיזם כתלמיד פילוסופיה במהלך לימודיו האקדמיים, ומ- 1996 החל ללמוד ולתרגל את הדרך הבודהיסטית, עם מורים רבים במסורות התהרוואדה והמהאיאנה. ממקימי עמותות "שביל זהב" ו"אקודה" המשלבות כלים ותובנות של התרגול הבודהיסטי בעשייה חברתית לקידום תרבות של אי-אלימות, חמלה ושלום. ממתרגמי הספרים "קץ הזמן" מאת קרישנמורטי, "מה שלימד הבודהה" מאת ואלפולה ראהולה, ו"סמא סטי – הבהרת המושג תשומת לב נכונה" מאת המכובד פ.א. פאיוטו. אילן הוא ממייסדי האתר "בודהיזם בישראל" ומיוזמי התכנית "שבילים רבים דהרמה אחת". אילן מלמד בודהיזם ומדיטציה במסגרות שונות. גישתו משלבת תרגול מעמיק של מדיטצית הויפאסאנה ויישומיה המעשיים כאימון יום-יומי ודרך חיים המובילה להקלה ולשחרור מסבל.

ערן לייש - תלמיד ומתרגל במסורת הויפאסאנה ובמסורת הבודהיזם הטיבטי, ובעל עניין מיוחד בהשקפות של אי-שניות בעולם הבודהיסטי ומעבר לו. בשנים האחרונות בילה תקופות ארוכות במזרח יחד עם המורים אג'אי סינג, ג'איה אשמור וג'מה פולו, ומורים טיבטיים, ביניהם טאי סיטו רינפוצ'ה 
וצ'וקי ניימה רינפוצ'ה. לאורך תקופות אלה וברטריטים בהם השתתף בהנחייתם של טסוקני רינפוצ'ה וצ'ארלס ז'נו נחשף למגוון גישות אל עקרון אי-השניות ולאופני תרגול שונים שבליבם עקרון זה. בימים אלו כותב עבודת דוקטורט על מסורת אי-השניות הטיבטית "השלמות הגדולה" (דזוגצ'ן), תוך התמקדות בצורות תרגול ברוח אי-השניות ובחקירת התאמתן לחיים המודרניים. כמו כן, חוקר את הקשרים בין השקפת אי-השניות ובין השקפות פילוסופיות המעמידות במרכזן את מושג האותנטיות, מתוך ניסיון לחבר את ההשקפה והפרקטיקה של אי-השניות לשפה בת ימינו.

 ויוי ויסר סויטרי - אמנית ומורה במובן הרוחני, פיתחה דרכי עבודה של שילוב יצירה ורוח, המהווים תשתית לגילוי החבוי מעינינו. היא מלמדת ומכוונת אל המפגש הנולד מתוך קשב עמוק, שהינו בסיס להתחדשות וגילוי כוחות נפש נאצלים. במסעותיה הרבים ובמפגשיה המגוונים חקרה את אמנות החיים ויצירתם כמרכז להתבוננות והבנת משמעות הקיום כאחדות עבורה. ההווכחות בהשתנות המתמדת היתה מניע לחקירת היסוד הקבוע, אשר בלעדיו טרנספורמציה אישית לא תוכל להכות שורש, להוות השראה ולהעניק כח. במהלך כעשרים שנה נסעה ויוי בקביעות להודו, שם פגשה את האווטר שרי סאטיה סאי באבא, אשר במחיצתו חוותה את חייה כלידה חדשה. הכאב והאושר היו כרוכים האחד בשני. הגלוי והנסתר הפתיע והפעים, ועם הזכוך ההדרגתי, הפציעו יותר שמחה, חמלה, שקט ופשטות, לא היו עוד רחוקים ובלתי ניתנים להשגה. מבין המורים הנוספים שהיו מקור להשראה עבורה היו שרי אורובינדו, והאם - מירה אלפסה. השנים לא השאירו אותה אדישה ומרוחקת ממקורות החכמה והפנימיות הנמצאים ביהדות. סוד האותיות והשפה העברית הם עבורה מעיין מרווה, מרחיב לב ומעשיר  .
ניתן לראות את ציוריה ולקרוא מדבריה על אמנות ויצירה באתר www.vivisavitri.org 

דניאל סטמבלר - ד"ר לפילוסופיה, מתרגל את הדהרמה מזה כ- 17שנים. הושפע בעיקר מממסורת נזירי היער של אג'האן צ'ה ומתרגול סוטו זן. תרגל במנזר ואט פא נאנאצ'אט בתאילנד ובמנזר קופאן בנפאל, ולאחרונה תרגל במנזר זן-מאונטיין בניו-יורק בהדרכתו של ג'ון דאידו רושי. הושפע עמוקות מהלימוד של סוזוקי רושי ומייזומי רושי, מחלוצי הזן היפני בארה"ב. גדל בקנדה, עלה לישראל בתקווה לאפשר תרגול זן בארץ וחי בירושלים עם אשתו וילדיו. משמש כמורה המנחה של מרכז הזן בירושלים, כותב ומנגן. עבודת הדוקטורט שלו מתמקדת בחקר הבודהיזם במערב.

אבי פאר -  בן 58 נשוי ואב לשני  ילדים,  משלב  בחייו  ובעבודתו (כמנכ"ל חברה)  תרגול יום יומי של הדרך הבודהיסטית. החל את דרכו הרוחנית ב- 1982 כתלמיד של פייר פאולין ב"אקרופוליס החדשה" (בי'ס  בינלאומי ללימודי פילוסופיה עתיקה) שם למד 12 שנים. החל מ-1995 לומד ומתרגל בודהיזם בראיה רחבה  ואינטגרטיבית היונקת ממסורות  התרוואדה, מהייאנה וואג'ריאנה. ממתרגמי הספר "מה שלימד הבודהה", מאת ואלפולה ראהולה. את ההוראה הוא תופס כחלק ממחויבותו לדרך הבודהיסטית ורואה בכך זכות גדולה.  מלמד בודהיזם כגישה רכה ואנושית  לחיים,  המדגיש הבטים מעשיים של "כאן ועכשיו", ואינו רואה בבודהיזם דוקטרינה קשיחה בבחינת "כזה ראה וקדש". ממקימי אתר "בודהיזם בישראל" ומיוזמי תכנית "שבילים רבים דהרמה אחת".

איתי אהרה - מרצה לפילוסופיה והגות הודו. מחבר הספר "אלים ואלות במיתולוגיהההודית".
כתב את עבודת הדוקטורט בפילוסופיה כפרקטיקה טרנספורמטיבית על בסיס קריאה השוואתית
בכתבי שפינוזה ונאגארג'ונה. 

ענת צחור - מיסדת ומנהלת את יוגה סטודיו, ביה"ס ללימודי יוגה דהרמה. מורה מוסמכת לאיינגר יוגה, מתרגלת, חוקרת ומלמדת יוגה, מדיטציה ובודהיזם. בראשית שנות השמונים החלה להימשך לעולם היוגה, במקביל, החלה להתעמק ולתרגל טאי-צ'י וצ'י-קונג, טאואיזם ובודהיזם. בנוסף למדה מקצועות שונים מתחום הרפואה האלטרנטיבית, רפואה סינית, רפלקסולוגיה, ביו אנרגיה וצמחי מרפא. בראשית שנות התשעים תרגלה לראשונה את טכניקת הויפאסאנה כפי שמלמד ס. נ. גואנקה ונשבתה בכוחה של דרך זו. תפיסת העולם הבודהיסטית היא מאז הבסיס העיקרי שעליה מושתתת כל תפיסת עולמה. למעלה מ-15 שנים, ענת נוסעת לתקופות שונות של התבודדות ותרגול מדיטציית ויפאסאנה במרכזים שונים בארץ ובעולם, ביניהם למנזר צ'ום-טונג שבצפון תאילנד, שם נמצאים מוריה המכובדים, אג'אן טונג סירימנגלו, ת'אנת וקייט צינדפורן, שאת ספרם "הדרך האחת- מבוא למדיטציית ויפאסנה", תרגמה לעברית בשנת 2001. ענת מלמדת יוגה, מדיטציה ובודהיזם ביוגה סטודיו -ביה"ס ליוגה דהרמה ובמסגרות נוספות בארץ ובעולם, מרצה אורחת מזה שמונה שנים בבית בהאוונא, מנחה במסגרות שונות ובפסטיבלים.

מיה שוברוק - ד"ר בלימודים בודהיסטים, למדה לתואר מאסטר בפסיכולוגיה קוגניטיבית בביה"ס לכלכלה בלונדון (LSE) והתמחתה בפתרון בעיות ובקבלת החלטות. בעלת תואר שני מביה"ס ללימודי המזרח ואפריקה (SOAS) בלונדון. התגוררה 6 שנים בסרי לנקה שם השלימה את לימודי הדוקטורט שלה וכתבה תיזה בנושא תרומתה של הפסיכולוגיה הבודהיסטית לטיפול קוגניטיבי בהדרכתו של פרופסור פ.ד. פרמסירי, מומחה בעל שם עולמי בפסיכולוגיה בודהיסטית. בעת שהותה בסרי לנקה עמדה בקשר קרוב עם מסדר הנזירים הידוע אמארפורה ניקאיה. לאחרונה שבה לישראל אחרי 35 שנים בלונדון.

כרמל שלו - ד"ר למשפטים, משפטנית המתמחה בזכויות האדם בתחום הבריאות והביו-אתיקה. כיהנה בעבר כיועצת המשפטית של משרד הבריאות, וכחברה בוועדת האו"ם לביעור הפליה נגד נשים. מלמדת באוניברסיטת תל-אביב, וחוקרת את הנושא של ביו-פוליטיקה גלובאלית. מחברת מאמרים וספרים בנושאים של פמיניזם ומשפט, הולדה רפואית, זכויות חולים ומבוטחים, והמהפכה הגנטית. ממייסדי העמותות "שביל זהב" ו"אקודה" – קהילה לומדת שלום. מתרגלת חוכמת גוף-נפש ודהרמה בחייה ובעבודתה מזה 15 שנים. מוסמכת כמדריכת צ'י קונג רפואי על ידי בית ספר "יצירה", בוגרת קורס להכשרת מורי שנג ז'ן, ובוגרת תכנית מאפשרי הדהרמה של עמותת תובנה.

שלמה שנטידווה שפרינגר - שלמה שנטידווה שפרינגר, לומד ומתרגל בודהיזם מאז שנת 1997 בשלושת המסורות הגדולות של הבודהיזם, התהראוודה, המהאיאנה והוג'רהיאנה (בודהיזם-טיבטי). למד עם חכם הזן הסיני שנג-ין שבמרכז המדיטציה שלו בארה''ב שהה כחצי שנה, בו השתתף במספר ריטריטים שהארוך שבהם היה 49 ימים. בשנת 2005 נסע לדרום-מזרח אסיה שם שהה ותרגל במספר מנזרים בתאילנד ובהודו. לאחר שחזר לישראל בשנת 2006, הפך למתרגל של הוג'רהיאנה והשתתף בסמינרים רבים שערכו בישראל המורים הטיבטים צ'וקי נימה רינפוצ'ה, פקצ'וק רינפוצ'ה, צוקני רינפוצ'ה, רבג'ם רינפוצ'ה וגארצ'ן רינפוצ'ה. כותב בלוג באינטרנט בעיקר על התנסויותיו ותובנותיו בדרך-הבודהיסטית.


 

 
 
Back! Top!